Voor wie is IoPT

 

  • We leven in een getraumatiseerde maatschappij, het is dus bijgevolg vrijwel onmogelijk om volledig traumavrij te zijn. Maar van veel trauma’s zijn we ons niet bepaald bewust. Stel dat je bvb regelmatig in een blinde woede terecht komt, dan is dat vermoedelijk het gevolg van een trauma. Als je een emotionele reactie hebt die flink buiten verhouding is tot de feiten in de realiteit, en/of veel langer duurt dan een paar minuten met verschuiving in de tijd, dan mag je er zeker van zijn dat er een trauma in het spel is.
  • Ook psychosomatische ziektes zijn gerelateerd aan trauma’s, alsook vrijwel alle psychiatrische ziektebeelden waaronder psychoses, depressies, burnout, borderline, …  In die zin dat we deze zien als overlevingsstrategieën van trauma’s ipv ‘genetische biologische’ afwijkingen.  Het spreekt voor zich dat dit om de zwaarste trauma’s gaat die we kennen, maar deze zijn daarom niet minder behandelbaar.
  • Mensen die aan zichzelf willen werken en zelf- realisatie nastreven kunnen IoPT als methode gebruiken. Het is weliswaar een illusie om ooit volledig traumavrij te kunnen zijn, maar hoe minder trauma’s er zijn hoe heler je wordt als mens.